Olej z pestek malin – zastrzyk energii dla Twojej skóry!

Olej z pestek malin to dość powszechny kosmetyk, chociaż – mimo że uprawia się go niemal na całym globie – niestety nie należy do najtańszych. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że żeby uzyskać raptem 20 litrów, potrzebna jest cała ciężarówka malin. Ale za to jest to środek bardzo skuteczny i chwalony, zarówno przez środowiska eksperckie, jak i przez zwykłych użytkowników.

Skład oleju z pestek malin

Olej z pestek malin tłoczy się na zimno i nie poddaje się go procesom filtracji czy rafinacji. W jego składzie dominuje przede wszystkim witamina E, chociaż można w nim znaleźć również witaminę A i szereg kwasów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Taka struktura sprawia, że jego właściwości są niezwykle pożądane przez nasz organizm, zwłaszcza w przypadku skóry wrażliwej i dojrzałej.

Jak działa olej z pestek malin?

Olej ten przede wszystkim chroni przed stanami zapalnymi skóry (m.in. przed egzemą, pokrzywką czy zapaleniem dziąseł), zaskórnikami, alergiami i wysuszeniem, poprawia jej ogólną kondycję i regeneruje tkankę łączną i nabłonek. Ponadto hamuje niekorzystne dla nas zmiany skórne, ujędrnia cerę i spowalnia procesy starzenia się, a także reguluje metabolizm tłuszczów. W praktyce olej z pestek malin ma również wysoce pozytywny wpływ na proces gojenia ran i odmrożeń. Co więcej, ma on właściwości chroniące nas przed niektórymi rodzajami bakterii, wirusów, a nawet nowotworów (głównie dzięki obecności kwasu elagowego).

Na co stosować olej z pestek malin?

Można go używać w czystej postaci – wystarczy tylko pół minuty, by wsmarowany został całkowicie wchłonięty przez skórę – chociaż często też miesza się go z innymi, łatwiej utleniającymi się olejami w celu podwyższenia ich stabilności. Producenci kosmetyków stosują go głównie w środkach do opalania, środkach odmładzających i preparatach używanych przy woskowaniu i peelingu.

Planując zakup oleju z pestek malin, warto brać pod uwagę tylko te produkty, które przechowywane są w ciemnej, szklanej butelce, zawierają certyfikat jakości, mają krótki termin przydatności (co świadczy o mniejszej ilości konserwantów) i nie zawierają żadnych niepotrzebnych dodatków. Niektórzy dermatolodzy twierdzą, że olejek ten powoduje rozpulchnianie skóry, czyli innymi słowy rozszerza pory. Oczywiście nie jest tak, że nie mają racji, ale rzecz dotyczy tylko tych osób, u których sebum zawiera w sobie zbyt dużo kwasu oleinowego, czyli osób ze skórą tłustą bądź trądzikową. We wszystkich innych przypadkach olej z pestek malin sprawdza się znakomicie, nie zostawiając po sobie żadnych efektów ubocznych.

Dwuskładnikowy krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz skorzystać z tych tagów HTML, oraz atrybutów:

Zapycha.pl | Copyright © 2014