Olej Arganowy – Płynne złoto Berberów

Olej arganowy, zwany również „płynnym złotem Berberów”, to jeden z najdroższych olejów na świecie, głównie dlatego, że trzeba włożyć wiele trudu w jego wytworzenie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to również jeden z najskuteczniejszych olejów, z jakimi człowiek może mieć do czynienia. Ale po kolei…

Olej arganowy – skąd się bierze?

Drzewa arganowe (argania spinosa) rosną tylko w jednym miejscu na Ziemi – na południu Maroka. Rośliny te zalicza się do najstarszych gatunków, a ich liczebność nie przekracza obecnie 21 milionów (przy czym jeszcze sto lat temu było ich w tamtym regionie około 30 milionów). Obszar ten od 1998 roku wpisany jest na listę UNESCO, a w okresie owocowania pilnują go specjalnie w tym celu zatrudnieni strażnicy. Główną cechą drzew arganowych są jego długie, niemal 30-metrowe korzenie, które sięgają wody gruntowej, co jest konieczne do ich prawidłowego funkcjonowania w pustynnym klimacie. Uzyskiwane z nich owoce są małe, żółte i zawierają w sobie średnio trzy ziarna orzecha, których skorupa jest niemal dwudziestokrotnie twardsza od skorupy orzecha laskowego.

Właśnie z uwagi na twardość tej powłoki, ziarna zbierane są zwykle z odchodów kozy. Ich przetwarzaniem w większości przypadków nie zajmują się maszyny, a – zgodnie z lokalną tradycją – kobiety. Uzyskane ziarna należy najpierw oczyścić, rozłupać i wysuszyć – dopiero później można je prażyć, dodać do nich wodę i zmielić. Ostatnim etapem jest wyciśnięcie z otrzymanej masy (pasty) docelowego oleju. Wytworzenie jednego litra, czyli tyle, ile mniej więcej może zaoferować jedno drzewo, trwa nawet 20 godzin. Chociaż coraz częściej używa się specjalnych narzędzi do wytłoczenia oleju, które pozwalają nieco skrócić ten czas, to i tak większość pracy wciąż wykonywana jest ręcznie.

Co kryje się w oleju arganowym?

Olej arganowy zawiera szereg wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy, omega-6), a także duże ilość witaminy E. Wykorzystuje się go nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni – kilka kropel nadaje posiłkowi orzechowego aromatu, a wspomnianą wcześniej pastą Berberzy często smarują chleb. Niemniej zdecydowana większość wyprodukowanego oleju przeznaczana jest na cele kosmetologiczne; a preparaty, które go zawierają, mają szereg właściwości zdrowotnych – m.in. wspomagają układ immunologiczny, poprawiają krążenie krwi i obniżają poziom cholesterolu.

Właściwości oleju arganowego

Jako kosmetyk olej arganowy chroni przed wiatrem i promieniami słonecznymi, a także regeneruje skórę, paznokcie i włosy. Stosuje się go głównie w przypadku dojrzałej, pomarszczonej skóry w celu pozbycia się zmarszczek. Jego skuteczność jest niezwykle wysoka, dlatego często nazywa się go po prostu eliksirem młodości. Olej arganowy ma też silne właściwości nawilżające, co tłumaczy jego dużą popularność wśród osób o bardzo suchej cerze. Środek ten niweluje też objawy alergii, poparzeń czy trądziku, a także regeneruje naszą skórę, wygładza ją, poprawia jej elastyczność i chroni przed stanami zapalnymi.

Olejek arganowy stosowany jest w kosmetologii na szeroką skalę, chociaż trzeba za niego zapłacić nieco więcej niż za standardowy preparat tego typu. Jeżeli jednak zdecydujemy się na taki zakup, pamiętajmy, by wybierać tylko certyfikowane produkty – na rynku dostępne są bowiem również podróbki, które nie zawierają żadnego z kluczowych składników złota Berberów.

Dwuskładnikowy krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz skorzystać z tych tagów HTML, oraz atrybutów:

Zapycha.pl | Copyright © 2014