Kategoria - Składniki Kosmetyczne

1
Olej z Dzikiej róży – Niezwykle bogate źródło witamin
2
Olej z pestek malin – zastrzyk energii dla Twojej skóry!
3
Olej jojoba – niezwykłe właściwości!
4
Olej Arganowy – Płynne złoto Berberów
5
NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
6
Gliceryna w kosmetyce
7
Parabeny w kosmetykach
8
Kilka słów o Parafinie
9
Lista komedogennych składników kosmetycznych
10
Komedogenność, a Aknegenność – Różnice

Olej z Dzikiej róży – Niezwykle bogate źródło witamin

Olej z dzikiej róży to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków, jakie możemy znaleźć na rynku. Ma wiele pozytywnych właściwości, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych i można go stosować na dosłownie każdym rodzaju skóry – suchej, wrażliwej, dojrzałej, naczynkowej, trądzikowej czy alergicznej, w tym również u dzieci. W czym tkwi jego sekret?

Co się kryje w oleju z dzikiej róży?

Róża nazywana jest często matką lub królową wszystkich kwiatów – natomiast olejek z róży można śmiało nazwać matką wszystkich kosmetyków. Zawiera witaminy A, E oraz w przeważającej ilości C, a także szereg kwasów tłuszczowych: olejowy, alfa-linolenowy i linolowy, jak również kwasy omega-3 i omega-6. Olej ten jest niemal przezroczysty, gęsty i nie wydziela praktycznie żadnego zapachu, dlatego nie ma przeciwwskazań co do czasu i okoliczności jego stosowania, chociaż – tak jak w przypadku większości tego typu preparatów – najczęściej mimo wszystko zaleca się, by nakładać go na naszą skórę przed snem. Istotne jest również to, że nie trzeba go przechowywać w zimnym miejscu (np. w lodówce). Dzięki spełniającej funkcje konserwujące witaminie E wystarczy położyć go w ciemnej szafce, by ten nie stracił swoich wyjątkowych właściwości.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Olej z pestek malin – zastrzyk energii dla Twojej skóry!

Olej z pestek malin to dość powszechny kosmetyk, chociaż – mimo że uprawia się go niemal na całym globie – niestety nie należy do najtańszych. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że żeby uzyskać raptem 20 litrów, potrzebna jest cała ciężarówka malin. Ale za to jest to środek bardzo skuteczny i chwalony, zarówno przez środowiska eksperckie, jak i przez zwykłych użytkowników.

Skład oleju z pestek malin

Olej z pestek malin tłoczy się na zimno i nie poddaje się go procesom filtracji czy rafinacji. W jego składzie dominuje przede wszystkim witamina E, chociaż można w nim znaleźć również witaminę A i szereg kwasów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Taka struktura sprawia, że jego właściwości są niezwykle pożądane przez nasz organizm, zwłaszcza w przypadku skóry wrażliwej i dojrzałej.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Olej jojoba – niezwykłe właściwości!

Olej jojoba uzyskiwany jest z wiecznie zielonych krzewów jojoba (Simmondia chinensis) rosnących głównie na pustynnych terenach Meksyku, których ziarna zawierają w sobie przede wszystkim szereg składników tłuszczowych. Jeśli wytłoczy się je na zimno, uzyskamy charakterystyczną, lekką i żółtą maź.

Olej jojoba – skład

Skład tej mazi (właściwie wosku, nazywanego olejem tylko dla ułatwienia) jest dość specyficzny. W głównej mierze zawiera bowiem palmitynian cetylu, którego właściwości odżywcze i natłuszczające są podobne do unikalnego pod względem swojej funkcjonalności oleju wielorybiego. Ponadto w składzie oleju jojoba znajdziemy też witaminy E i F, fitosterole, alkohole alifatyczne i skwalen. Podstawową cechą takiej mieszanki jest wysoka odporność na ciepło (nie reaguje nawet przy temperaturze 300 stopni Celsjusza) i utlenianie, co czyni ją niezwykle wytrzymałą i trwałą.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Olej Arganowy – Płynne złoto Berberów

Olej arganowy, zwany również „płynnym złotem Berberów”, to jeden z najdroższych olejów na świecie, głównie dlatego, że trzeba włożyć wiele trudu w jego wytworzenie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to również jeden z najskuteczniejszych olejów, z jakimi człowiek może mieć do czynienia. Ale po kolei…

Olej arganowy – skąd się bierze?

Drzewa arganowe (argania spinosa) rosną tylko w jednym miejscu na Ziemi – na południu Maroka. Rośliny te zalicza się do najstarszych gatunków, a ich liczebność nie przekracza obecnie 21 milionów (przy czym jeszcze sto lat temu było ich w tamtym regionie około 30 milionów). Obszar ten od 1998 roku wpisany jest na listę UNESCO, a w okresie owocowania pilnują go specjalnie w tym celu zatrudnieni strażnicy. Główną cechą drzew arganowych są jego długie, niemal 30-metrowe korzenie, które sięgają wody gruntowej, co jest konieczne do ich prawidłowego funkcjonowania w pustynnym klimacie. Uzyskiwane z nich owoce są małe, żółte i zawierają w sobie średnio trzy ziarna orzecha, których skorupa jest niemal dwudziestokrotnie twardsza od skorupy orzecha laskowego.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe to drogocenny składnik, którego potrzebuje nasze ciało do prawidłowego funkcjonowania. Wszyscy wiedzą, że NNKT wpływają na zachowanie sprawnego organizmu i umysłu. Ale okazuje się, że kwasy tłuszczowe są również niezbędne dla zdrowej i pięknej skóry. Co takiego skrywają w sobie i gdzie ich szukać?

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna stanowi bazę większości kosmetyków, w tym wszelkiego rodzaju kremów czy pomadek. Działa zmiękczająco i nawilżająco, a przy tym wszystkim jest tania – 50 gramów żelu, powszechnie dostępnego w aptekach, wartych jest ok. 3 złotych.

Gliceryna – co to właściwie jest?

Glicerynę można opisać na wiele różnych sposobów, ale ujmując rzecz możliwie najogólniej, jest to jeden z najprostszych alkoholi trójwodorotlenowych, tzw. glicerol, który świetnie sobie radzi z rozpuszczaniem tłuszczów. Glicerynę uzyskuje się zwykle z tłuszczy roślinnych i zwierzęcych. Poza właściwościami nawilżającymi i zmiękczającymi, pełni ona również funkcję natłuszczającą i higroskopijną.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Parabeny w kosmetykach

Parabeny trafiają do niemal wszystkich kosmetyków większości znanych producentów – szacuje się, że można je znaleźć nawet w 85 procentach kupowanych przez nas preparatów. Jednocześnie stanowią one temat jednej z najbardziej drażliwych kwestii w środowiskach farmaceutycznych i kosmetologicznych. Jaka jest prawda o parabenach?

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Kilka słów o Parafinie

Parafina to jedna z najczęściej stosowanych substancji, jakie trafiają do kosmetyków. Występuje pod wieloma różnymi nazwami (m.in. petrolatum, olej mineralny, vaseline czy Isobutane) i jest bazą dla większości sprzedawanych nam preparatów. Cieszy się tak dużą popularnością na pewno dlatego, że jest tania. Ale czy również dlatego, że jest dobra? W tej kwestii zdania są podzielone, dlatego warto podejść do sprawy obiektywnie.

Czym naprawdę jest parafina?

Parafina to nic innego, jak produkt uzyskany z destylacji ropy naftowej. Dawniej była używana do produkcji wielu farmaceutyków stosowanych bezpośrednio na skórę. Dziś znajdziemy ją w niemal wszystkich rodzajach kosmetyków – od balsamów, przez kremy, fluidy, peelingi aż na tonikach skończywszy.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Lista komedogennych składników kosmetycznych

Naukowcom udało się stworzyć w miarę uniwersalną listę komedogennych składników, jakie znajdziemy w zdecydowanej większości kupowanych przez nas kosmetyków. Żeby jednak zrozumieć sens tego zestawienia, warto zapoznać się z historią i właściwościami komedogenności.

Składniki komedogenne – czyli jakie?

Zjawisko komedogenności objawia się przede wszystkim przez zapchane pory na skórze, co w rezultacie może prowadzić do niepożądanych zmian skórnych jak np. wągry czy pryszcze. O tym, że niektóre składniki mają takie działanie, wiadomo już od ponad pięćdziesięciu lat, jednak dopiero w 1972 roku zaczęto przeprowadzać odpowiednie testy. W ramach tychże testów badano m.in. wpływ kosmetyków na uszy królika, które pod wpływem reakcji na czynniki zewnętrzne mają właściwości bardzo zbliżone do ludzkiej skóry. Wynaleziono wówczas sposób na opisanie komedogennego działania poszczególnych kosmetyków na naszą cerę w formie przyjaznej dla oka skali.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Komedogenność, a Aknegenność – Różnice

Dobranie odpowiednich do cery kosmetyków niestety nie jest zadaniem prostym. Można wręcz powiedzieć, że jest to długotrwałe i czasem nieco mozolne testowanie na skórze najróżniejszych preparatów, raz z lepszym, raz z gorszym efektem. Na pewno warto spróbować skrócić nieco fazę testów i wyeliminować notorycznie popełniane błędy. W tym celu konieczne może być zapoznanie się z wrogimi naszej cerze składnikami, czyli takimi, które mają właściwości aknegenne i/lub komedogenne.

Czytaj dalej

Dwuskładnikowy krem

Zapycha.pl | Copyright © 2014