O zapychaczach i nie tylko.

Jedyny blog w Polsce o substancjach zapychających wrażliwą skórę.
Szczegółowe opisy najpopularniejszych "zapychaczy" oraz metody walki z nimi.

Przepisy na kosmetyki naturalne (kremy, maseczki, peelingi, toniki, odżywki do włosów, szampony)
Nie są nam obce! Zdrowa i piękna cera jest dla nas najważniejsza!

Serdecznie zapraszamy!

1
Jaki krem nawilżający wybrać?
2
Za co płacimy kupując krem w drogerii?
3
Sebum – naturalna ochrona dla skóry
4
Jak przejść na naturalną pielęgnację twarzy i ciała?
5
Mydło siarkowe w codziennej pielęgnacji
6
Cera naczynkowa – Metody pielęgnacji
7
Olej z Dzikiej róży – Niezwykle bogate źródło witamin
8
Olej z pestek malin – zastrzyk energii dla Twojej skóry!
9
Olej jojoba – niezwykłe właściwości!
10
Olej Arganowy – Płynne złoto Berberów

Jaki krem nawilżający wybrać?

Jednym z podstawowych problemów przy pielęgnacji cery jest dobór odpowiedniego kremu nawilżającego. Znalezienie optymalnego kosmetyku to jedna z najważniejszych rzeczy, o jakie musimy zadbać, i to nie tylko w przypadku suchej cery, ale również mieszanej, tłustej bądź trądzikowej. Czym się więc kierować kupując krem nawilżający?

Czytaj dalej

Za co płacimy kupując krem w drogerii?

Prawie każda kobieta zastanawiała się kiedyś dlaczego rozpiętość cenowa podobnych kosmetyków jest tak ogromna. Czy słono płacąc za markowy krem mamy pewność, że kupimy ten właściwy? Czy tańsze alternatywy zupełnie nie działają? A może po prostu cena ma wzbudzić w nas nadzieję, że właśnie TEN krem okaże się skuteczny?

Czym się kończy wizyta w drogerii?

Wchodząc do drogerii lub supermarketu zwykle oglądasz najróżniejsze kosmetyki znanych i mniej znanych marek. Przypatrujesz się opisowi produktu, oglądasz opakowanie, czytasz skład i dokładnie rozważasz kolejny zakup. W końcu wkładasz kilka kosmetyków do koszyka, mając przeświadczenie, że są dla ciebie idealne, bo przecież wszystko na to wskazuje. Wychodząc ze sklepu jesteś szczuplejsza o kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset złotych – ale wierzysz, że postąpiłaś słusznie. Statystyki mówią, że w ciągu swojego życia przeciętna kobieta jest w stanie wydać na kosmetyki nawet 100 tysięcy złotych. Dlaczego? Nie zawsze jest to wina wybierania najdroższych luksusowych marek. Po prostu często dany preparat nie przynosi określonych rezultatów dlatego wracamy po kolejny.

Czytaj dalej

Sebum – naturalna ochrona dla skóry

O sebum słyszał prawie każdy, ale nie wszyscy wiedzą co kryje się za tym słowem. Sebum to nic innego jak łój skórny, najbardziej powszechna wydzielina ludzkiej skóry. Dlaczego więc o sebum tak dużo się mówi i co w nim takiego wyjątkowego? Co to jest sebum? Sebum, nazywane też łojem, to naturalna i z wielu powodów niezwykle ważna substancja wydzielana przez naszą skórę (a dokładniej rzecz ujmując – przez gruczoły łojowe). Jego najważniejsza funkcja to natłuszczanie cery w celu uchronienia jej przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami, m.in. przed promieniowaniem ultrafioletowym, zmianami temperatury i wilgotności, wirusami, grzybami i bakteriami, czy w końcu przed czynnikami mechanicznymi. Innymi słowy sebum jest bardzo ważnym składnikiem specjalnej maski (tzw. płaszcza hydrolipidowego), bez której nasza skóra byłaby narażona na szereg zagrożeń, o które zwykle nie musimy się w ogóle martwić. Czytaj dalej

Jak przejść na naturalną pielęgnację twarzy i ciała?

Naturalna pielęgnacja staje się coraz popularniejsza. Niestety osoby, które dopiero wchodzą w świat naturalnych kosmetyków, często czują się zagubione. Oto kilka wskazówek jak zamienić produkty kosmetyczne na zdrowsze i przejść na naturalną pielęgnację twarzy i ciała.

Jak zacząć naturalną pielęgnację?

To proste – wystarczy chcieć. Pierwszym krokiem jest pozbycie się kosmetyków ze sztucznymi, szkodliwymi dla skóry substancjami i stopniowe zastępowanie ich preparatami naturalnego pochodzenia. To też czas na szukanie najlepszych składników dla swojej cery. Na początku nie musisz uczyć się na pamięć listy substancji kosmetycznych. W internecie można znaleźć wszystkie niezbędne informacje. Warto zrobić sobie ściągę: czego unikać, jak i czego poszukiwać. Do najbardziej pożądanych składników będą należeć naturalne olejki, wyciągi roślinne i minerały. Pamiętaj, że im wyżej dana substancja wymieniona jest w składzie, tym więcej jej w kosmetyku.

Czytaj dalej

Mydło siarkowe w codziennej pielęgnacji

Mydło siarkowe – choć jego nazwa może początkowo odstraszać – w rzeczywistości skrywa w sobie wiele sekretnych właściwości. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, a skutki jego używania – zadziwiające. Sprawdź jakimi dobrodziejstwami może obdarzyć twoją cerę i włosy.

Mydło siarkowe – naturalne i bezpieczne

Mydło siarkowe dostępne jest w drogeriach oraz aptekach w postaci kostki bądź płynu. Jak sama nazwa wskazuje, w jego składzie znaleźć możemy siarkę. Nie jest ona jednak szkodliwa (wręcz odwrotnie – to jej zawdzięczamy właściwości produktu), bowiem stanowi jedynie około 3-5% składu. Ogromnym atutem mydła siarkowego jest fakt, iż nie zawiera ono „ulepszaczy” i sztucznych składników takich jak parabeny czy silikony. Ich miejsce zajmują za to witaminy i olejki, których zadaniem jest jednoczesna regeneracja naturalnej flory naskórka. Dzięki temu mydło siarkowe nie zapycha cery, jest naturalne i całkowicie bezpieczne.

Czytaj dalej

Cera naczynkowa – Metody pielęgnacji

Cera naczynkowa jest jednym z najbardziej wymagających typów cery. Bardzo trudno właściwie o nią zadbać i sprawić, by przestała sprawiać problemy. Choć wymaga specjalnej troski, warto poświęcić jej trochę wysiłku. Jak prawidłowo pielęgnować cerę naczynkową?

Cera naczynkowa, czyli jaka?

Cera naczynkowa charakteryzuje się płytkim unaczynieniem i skłonnością do rozszerzania się naczyń krwionośnych (teleangiektazji). Na jej powierzchni, zwłaszcza w okolicy nosa, policzków i brody, widać siateczkę cieniutkich czerwonych lub fioletowych niteczek, tzw. „pajączków”. To właśnie naczynia włosowate. Pod wpływem bardzo wielu czynników (m.in. zmiany temperatur, ekspozycji na czynniki atmosferyczne, zanieczyszczeń, zmian hormonalnych, a nawet ostrych przypraw czy alkoholu) zaczynają się gwałtownie rozszerzać, co sprawia, że skóra dosłownie oblewa się rumieńcem i zaczyna piec. Początkowo zaczerwienienia dość szybko znikają, jednak z biegiem czasu rumień staje się permanentny, a skóra na stałe przybiera czerwoną barwę. Przypadłość ta może dotyczyć wszystkich rodzajów skóry, jednak najczęściej towarzyszy cerze suchej, która jest bardzo delikatna i cienka.

Czytaj dalej

Olej z Dzikiej róży – Niezwykle bogate źródło witamin

Olej z dzikiej róży to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków, jakie możemy znaleźć na rynku. Ma wiele pozytywnych właściwości, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych i można go stosować na dosłownie każdym rodzaju skóry – suchej, wrażliwej, dojrzałej, naczynkowej, trądzikowej czy alergicznej, w tym również u dzieci. W czym tkwi jego sekret?

Co się kryje w oleju z dzikiej róży?

Róża nazywana jest często matką lub królową wszystkich kwiatów – natomiast olejek z róży można śmiało nazwać matką wszystkich kosmetyków. Zawiera witaminy A, E oraz w przeważającej ilości C, a także szereg kwasów tłuszczowych: olejowy, alfa-linolenowy i linolowy, jak również kwasy omega-3 i omega-6. Olej ten jest niemal przezroczysty, gęsty i nie wydziela praktycznie żadnego zapachu, dlatego nie ma przeciwwskazań co do czasu i okoliczności jego stosowania, chociaż – tak jak w przypadku większości tego typu preparatów – najczęściej mimo wszystko zaleca się, by nakładać go na naszą skórę przed snem. Istotne jest również to, że nie trzeba go przechowywać w zimnym miejscu (np. w lodówce). Dzięki spełniającej funkcje konserwujące witaminie E wystarczy położyć go w ciemnej szafce, by ten nie stracił swoich wyjątkowych właściwości.

Czytaj dalej

Olej z pestek malin – zastrzyk energii dla Twojej skóry!

Olej z pestek malin to dość powszechny kosmetyk, chociaż – mimo że uprawia się go niemal na całym globie – niestety nie należy do najtańszych. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że żeby uzyskać raptem 20 litrów, potrzebna jest cała ciężarówka malin. Ale za to jest to środek bardzo skuteczny i chwalony, zarówno przez środowiska eksperckie, jak i przez zwykłych użytkowników.

Skład oleju z pestek malin

Olej z pestek malin tłoczy się na zimno i nie poddaje się go procesom filtracji czy rafinacji. W jego składzie dominuje przede wszystkim witamina E, chociaż można w nim znaleźć również witaminę A i szereg kwasów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Taka struktura sprawia, że jego właściwości są niezwykle pożądane przez nasz organizm, zwłaszcza w przypadku skóry wrażliwej i dojrzałej.

Czytaj dalej

Olej jojoba – niezwykłe właściwości!

Olej jojoba uzyskiwany jest z wiecznie zielonych krzewów jojoba (Simmondia chinensis) rosnących głównie na pustynnych terenach Meksyku, których ziarna zawierają w sobie przede wszystkim szereg składników tłuszczowych. Jeśli wytłoczy się je na zimno, uzyskamy charakterystyczną, lekką i żółtą maź.

Olej jojoba – skład

Skład tej mazi (właściwie wosku, nazywanego olejem tylko dla ułatwienia) jest dość specyficzny. W głównej mierze zawiera bowiem palmitynian cetylu, którego właściwości odżywcze i natłuszczające są podobne do unikalnego pod względem swojej funkcjonalności oleju wielorybiego. Ponadto w składzie oleju jojoba znajdziemy też witaminy E i F, fitosterole, alkohole alifatyczne i skwalen. Podstawową cechą takiej mieszanki jest wysoka odporność na ciepło (nie reaguje nawet przy temperaturze 300 stopni Celsjusza) i utlenianie, co czyni ją niezwykle wytrzymałą i trwałą.

Czytaj dalej

Olej Arganowy – Płynne złoto Berberów

Olej arganowy, zwany również „płynnym złotem Berberów”, to jeden z najdroższych olejów na świecie, głównie dlatego, że trzeba włożyć wiele trudu w jego wytworzenie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to również jeden z najskuteczniejszych olejów, z jakimi człowiek może mieć do czynienia. Ale po kolei…

Olej arganowy – skąd się bierze?

Drzewa arganowe (argania spinosa) rosną tylko w jednym miejscu na Ziemi – na południu Maroka. Rośliny te zalicza się do najstarszych gatunków, a ich liczebność nie przekracza obecnie 21 milionów (przy czym jeszcze sto lat temu było ich w tamtym regionie około 30 milionów). Obszar ten od 1998 roku wpisany jest na listę UNESCO, a w okresie owocowania pilnują go specjalnie w tym celu zatrudnieni strażnicy. Główną cechą drzew arganowych są jego długie, niemal 30-metrowe korzenie, które sięgają wody gruntowej, co jest konieczne do ich prawidłowego funkcjonowania w pustynnym klimacie. Uzyskiwane z nich owoce są małe, żółte i zawierają w sobie średnio trzy ziarna orzecha, których skorupa jest niemal dwudziestokrotnie twardsza od skorupy orzecha laskowego.

Czytaj dalej

Zapycha.pl | Copyright © 2014